Вицепрезидентът на Перу Дина Болуарте положи клетва като президент на страната, съобщи

...
Вицепрезидентът на Перу Дина Болуарте положи клетва като президент на страната, съобщи
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Перу пое функциите на държавен глава

Вицепрезидентът на Перу Дина Болуарте постави клетва като президент на страната, съобщи Bloomberg. Решението бе взето в сходство с конституцията на страната след рецесията в ръководството през последното денонощие.

" Конгресът взе решение и мое обвързване е да работя. Встъпвам в служба, осъзнавайки голяма отговорност. Президентът Педро Кастильо направи опит за държавен прелом, който не откри отговор нито в държавните институции, нито на улицата ", съобщи тя.

Болуарте прикани за политическо съглашение за спасение на страната и национално единение и даде обещание да сформира кабинет, който да вземе поради всички политически ползи.

Припомняме, че президентът на Перу Педро Кастило беше арестуван в сряда, откакто депутати от Конгреса го отстраниха с болшинство от гласовете. Главният прокурор на Перу Даниел Сория разгласи в сряда откриването на наказателно следствие против Кастило.

Криза във властта избухна в Перу по-рано в сряда, когато Кастило разгласи разпускането на Конгреса и налагането на изключително състояние в страната, откакто парламентаристите за трети път разискаха опцията президентът на страната да бъде отхвърлен от власт по отношение на корупция.

След тези решения на президента, редица емблематични политически фигури в Перу не признаха законността на тези ограничения, като означиха, че страната е на ръба на държавен прелом.

В знак на митинг против решенията на президента, ръководителят на външното министерство, министърът на стопанската система, министърът на правораздаването, министърът на културата, както и непрекъснатият представител на Перу в Организация на обединените нации оповестиха оставките си.

Действията на президента на Перу също по този начин не бяха подкрепени от армията и полицията на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР